Rólam

Erdélyi magyar közösségi vezető vagyok, Sepsiszentgyörgy polgármestere, szociológus, két gyermek édesapja. Kőhalomban születtem, de néhány hónapos koromban már Sepsiszentgyörgyre költöztünk. Itt nőttem fel, itt lettem én is „Mikós”, és erre mindig büszke leszek. A nagyszüleim Alsórákoson éltek, így minden nyári vakációt ott töltöttünk – ma is gyakran és szívesen járunk falura. Amikor csak van rá időnk, a családommal együtt Gyimesbe járunk. Gyimest a Kárpát-medence egyik legszebb helyének tekintem.

A középiskola után Kolozsváron, a Babeș-Bolyai Tudományegyetemen szociológiát tanultam: a társadalmat, az élet különböző területeit vizsgáltuk, és ez ma is lenyűgöz! Az egyetem alatt sok időt töltöttem Budapesten és Bukarestben, diákkonferenciákat nyertem, hazai és külföldi lapokban jelentek meg írásaim. Izgalmas időszak volt, és mi mindenre kíváncsiak voltunk! Próbáltuk kihasználni a rendszerváltás utáni lehetőségeket, és közben megtanultuk, hogy alakítanunk kell a környezetünket, a világot, ami körülvesz. Megtanultuk, hogy tanulunk, olvasunk, gondolkodunk és cselekednünk kell, mernünk kell bátornak és határozottnak lenni.

Az egyetem után a Kovászna Megye Tanácshoz tartozó gyermekjogvédelmi rendszerben helyezkedtem el, stratégiákat készítettem. Azon dolgoztunk, hogy a társadalom legvédtelenebb korosztályán segítsünk. Később piac- és közvélemény-kutató céget alapítottam, egyetemen tanítottam és mobilkommunikációs vállalkozást indítottam. Szeretem a szakmámat: a szociológiai tudásnak is köszönhetem a szakmai, politikai és vállalkozói életben elért sikereket.

Négy évig voltam parlamenti képviselő, és ez rengeteg harccal, de tanulsággal is járt. Bejártam Európa autonóm régióit és láttam, hogyan működnek. Láttam, hogy az önrendelkezés minden esetben fellendülést, jólétet, békét hozott. Nekünk is arra kell törekednünk, hogy minél több kérdésben magunk döntsünk, a magunk sorsát mi alakítsuk, mert ez jólétet és békét hoz.

12 éve vagyok Sepsiszentgyörgy, Erdély legnagyobb magyar többségű városának polgármestere, ami a Kárpát-medence ebben a szegletében nemcsak tisztség, funkció, hanem feladat és szolgálat is, amit az emberekkel együtt végzünk. Az elmúlt évtizedben a jót hoztuk ki egymásból, és így sikerült megoldanunk fontos problémákat: közösen hittünk abban, hogy ez a város, az otthonunk jobbá, szebbé, élhetőbbé tehető.

Büszke vagyok rá, hogy 12 év után is ugyanolyan lelkesedéssel, kitartással dolgozunk és ennek eredményeként határozott helyet rajzoltunk magunknak ezen a vidéken.

Sepsiszentgyörgy ma Székelyföld legdinamikusabban fejlődő városa, eleven, gyarapodó kulturális és közösségi központ, amire büszkék lehetünk! A következő időszaknak másfajta építkezésről kell szólnia: szintet kell lépnünk, hogy mi legyünk Székelyföld szíve, az a hely, ahol azok, akik többet akarnak és többre képesek, biztonságos otthonra találnak!

Ebben hiszünk, ezért dolgozunk!

Antal Árpád András