Încondeiatul ouălor de paște, țesutul cu perle, confecționarea obiectelor din pâslă, împletitul coșurilor din nuiele, confecționarea obiectelor emailate, olăritul, arămăria – sunt doar câteva dintre tradițiile populare pe care Fundația Guzsalyas se străduiește să le reînvie și să le păstreze.
În timpul acestor activități, care se bucură de foarte mare popularitate, avem prilejul să cunoaștem nu doar tradițiile noastre valoroase asociate sărbătorilor importante, cum ar fi Fărșangul, Paștele, Rusaliile, Sărbătoarea recoltei viței de vie sau Crăciunul, ci le vom putea trăi ca o experiență colectivă, astfel pregătindu-ne pentru sărbători. Cel mai entuziasmant eveniment al pregătirilor din Săptămâna Mare este noaptea când se încondeiază ouăle în Casa Míves, eveniment în cadrul căruia, în sala plină până la refuz, cei mici și cei mari, împreună, realizează ouă încondeiate, care de care mai frumoase, decorate cu modele tradiționale, în timp ce muzicanții locali cântă melodii populare. La această activitate distractivă de noapte participă de obicei peste 500 de persoane.
CURIOZITĂŢI
- Cursurile meșteșugărești organizate începând cu anul 2000 sunt absolvite anual de 175 de participanți. Activitățile de ludotecă atrag anual cca. 2.600 de copii, la casa dansului popular pentru copii participă săptămânal 50-60 de copii, dar la evenimentele legate de sărbătorile populare (de ex. fărșang) se lucrează cu un număr de 400-500 de participanți. De 22 de ani Fundația organizează tabere meșteșugărești.
- Casa Míves a fost înființată în 2002, cu sprijinul Primăriei Sfântu Gheorghe și a programului PHARE, și dispune de două ateliere dotate și o sală în care se organizează expoziții sau case ale dansului popular.
Fundația Guzsalyas, cu o activitate de peste 20 de ani, are ca scop diseminarea, descoperirea comună și popularizarea tradițiilor noastre populare încă de la vârste fragede, dar sunt organizate cursuri și pentru adulți și cadre didactice. Printre activitățile destinate copiilor se numără: pregătire pentru țesut, confecționat obiecte din fetru, modelare lut, iar tinerii și adulții pot participa la cursuri meșteșugărești în cadrul cărora pot învăța meșteșuguri ca olăritul, obiecte din pâslă, obiecte emailate și din aramă, orfevrăria, împletituri de nuiele, vopsirea mobilei și pielăritul.
Începând din 2000, în Casa Míves, care servește ca sediu al Fundației, dimineața se primesc grupuri de elevi, în funcție de sărbători, zilnic 50-100 de elevi, iar după-masa, în fiecare săptămână în zilele de marți și joi, au loc activități de ludotecă. Prin activitățile sale, Casa Míves se implică și în evenimentele mai mari organizate de conducerea orașului (Ziua Copilului, Zilele Sfântu Gheorghe, Târgul de toamnă), dar organizează, de asemenea, expoziții, parade ale măștilor și colinde, la aceste evenimente participând chiar și 500 de persoane.