Covasna a fost primul şi singurul judeţ care, în luna octombrie a anului 2017, a pus pe deplin în aplicare sistemul de management integrat al deşeurilor.
S-a reuşit închiderea şi ecologizarea depozitelor neconforme de la Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Covasna şi Întorsura Buzăului şi s-a construit Centrul de depozitare al deşeurilor de la Leţ, unitate care va rezolva problema deşeurilor din judeţul Covasna pentru următorii 35 de ani. Autorităţile locale fac eforturi în mod continuu pentru ca Sfântu Gheorghe să devină un oraş european modern, ecologic şi eficient energetic. În vederea atingerii acestui scop, oraşul a solicitat și a câştigat finanţare pentru mai multe proiecte şi urmează să depună numeroase alte proiecte în acest sens, dar pune accent şi pe educaţia ecologică a copiilor.
Sfântu Gheorghe este participant la un proiect al cărui obiectiv este reducerea emisiilor de dioxid de carbon cu 20% faţă de nivelul din 1990. De asemenea, o altă prioritate vizează creşterea eficienţei energetice cu 20%.
CURIOZITĂŢI
- Începând de anul trecut, la Târgul de Crăciun am introdus regula conform căreia vânzătorii pot oferi delicatese de sărbători doar în tacâmuri biodegradabile, compostabile sau reutilizabile.
- Și societatea civilă se implică în mod activ în promovarea comportamentului ecologic: inițiativa WoodView Movement, unul dintre câştigătorii programului GAL Sepsi și Com’ON Sepsi, a inițiat și a realizat, anul trecut, patru acțiuni de colectare a deșeurilor pe raza și în împrejurimile orașului, cu implicarea voluntarilor. Dar este o informație semnificativă și faptul că o parte însemnată a proiectelor a vizat protecția mediului.
Parcul fotovoltaic care utilizează surse energetice regenerabile a fost înfiinţat cu scopul economisirii energiei, prin instalarea unui sistem de producere a energiei electrice cu ajutorul panourilor fotovoltaice, având o putere instalată de 2,2MW. Sistemul acoperă consumul intern al instituţiilor publice, şcolilor, grădiniţelor, sălilor sportive, unităţilor administrative locale etc. şi acoperă în proporţie de 84,42% necesarul de energie pentru iluminatul public stradal. Astfel, municipalitatea realizează o economie anuală de 2 milioane de lei.