Aşa cum fiecare comunitate este responsabilă pentru cei nevoiași și pentru cei care se confruntă cu situaţii dificile, şi autorităţile locale din Sfântu Gheorghe încearcă să îşi asume un rol de susţinător al persoanelor nevoiașe.
În acelaşi timp, este important să nu-i întreţinem, ci, prin ajutorul acordat, să încurajăm membrii comunității care trăiesc în cea mai adâncă sărăcie să capete autonomie personală și, de asemenea, să nu dezvoltăm o relație de dependență, ci una de parteneriat. În acest spirit acordăm sprijin membrilor comunităţii noastre care trăiesc cu dizabilităţi, persoanelor în vârstă dependente de îngrijire şi pensionarilor.

În acest sens, am înființat în ultimii 12 ani locuinţe sociale în mai multe puncte ale oraşului. Acestea se situează pe strada Stadionului, nr. 14A şi nr. 14B, precum şi pe strada Lunca Oltului, la nr. 9-11 şi nr. 13-15, asigurând locuinţe persoanelor şi familiilor a căror situaţie socială şi economică nu le permite accesul la o locuinţă.
Cantina socială, înființată în 1997, a trecut printr-o reconstrucţie totală și și-a deschis din nou porțile în 2012 și, pentru o vreme, a asigurat mâncare caldă persoanelor nevoiașe în fiecare zi de lucru. Însă, dat fiind faptul că numărul solicitanților a scăzut semnificativ – multe persoane nu îndeplineau condiția stabilită de lege, prin care erau obligați să presteze muncă în folosul comunității pentru a beneficia de hrană –, am transformat cantina socială în cantină pentru elevi. În prezent, cantina asigură masa – mic dejun, prânz și cină, pentru 53 de elevi ai Liceului de Arte „Plugor Sándor”, căci școala dispunea de internat, dar nu și de cantină. De asemenea, aici primesc masa zilnic, în medie, 84 de elevi de la Școala Specială din Sfântu Gheorghe.
Tot din anul 1997 funcţionează şi Adăpostul de noapte care are o capacitate de a găzdui 60 de persoane şi oferă condiţii de cazare decente pentru persoanele fără locuinţă, pe timp de iarnă putând caza încă 10 persoane, pe saltea. Începând din 2013, Adăpostul de noapte se află în administrarea Serviciului de Ajutor Maltez, iar de-atunci instituţia funcţionează într-un mod mult mai organizat. Pe viitor, dorim să reabilităm Adăpostul de noapte prin finanțare nerambursabilă.