Elaborat în 2015, proiectul „Sfântu Gheorghe – capitală europeană a culturii 2021” a avut numeroase efecte pozitive, dar poate niciunul nu depășește acea constatare că o colaborare atât de amplă, un plan și un proiect comunitar de asemenea amploare nu au mai fost concepute în ultimii 12 ani la Sfântu Gheorghe.
Şi poate nici înainte. Ne-am apucat de acest proiect îndrăzneț cu însuflețire și o speranță de nezdrobit, pe parcursul derulării acestuia demonstrându-se că ne putem baza pe numeroase valori locale, că suntem înconjurați de mulți oameni valoroși și că suntem destul de maturi pentru a face muncă în echipă. Astfel, suntem câștigătorii acestei inițiative, în ciuda deciziei luate. Datorită acestui lucru a fost elaborată strategia culturală a orașului, care a stabilit dinamica vieții culturale pentru mai mulți ani.

În cele nouă luni, cât a durat perioada de pregătire, echipa a popularizat proiectul la 11 evenimente mai mari din Transilvania.
De o la fel de mare popularitate s-a bucurat și acțiunea „Adu un obiect personal!” care s-a desfășurat în cadrul ediției din 2015 a Zilelor Sfântu Gheorghe, și la care s-au implicat persoane de toate vârstele și peste 180 de locuitori ai orașului.
Echipa care a elaborat proiectul a organizat și dezbateri cu publicul în multe localități ale Transilvaniei și s-a consultat cu peste 200 de specialiști.
CURIOZITĂŢI
- Programul „Cultura vine la noi acasă” este una dintre ideile de proiecte i2021 pe care am realizat-o în 2017.
- Am desenat și pictat în total 2021 de mingi, în acțiune s-au implicat baschetbalistele Sepsi-SIC, hocheiștii Clubului Sportiv Miercurea Ciuc, dar cele mai frumoase mingi au fost realizate, în mod cert, de elevii și profesorii Liceului de Arte „Plugor Sándor”.

În final, Sfântu Gheorghe a candidat pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în numele regiunii Ţinutul Secuiesc, în parteneriat cu orașele Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Târgu Secuiesc și Odorheiu Secuiesc și consiliile județene Harghita și Covasna. Atât specialiștii, cât și populația au avut posibilitatea să vină cu idei de proiecte, la acest apel sosind 134 de astfel de proiecte, care ar fi fost realizate în 2021. Această inițiativă a servit totuși unui scop bun, deoarece acest material a servit ca bază în 2017 pentru Anul Participării Comunității și în 2019 și 2020 pentru Anul Elevilor, prelungind astfel seria de succese ale celor patru ani tematici.