Municipiul Sfântu Gheorghe are în 2020 un buget de aproape 150 de milioane de lei.
Pentru mulți ar putea părea o sumă mare, însă sunt complexe și atribuțiile care revin municipalității. Enumerăm doar câteva dintre acestea: finanțarea grădinițelor, școlilor, instituțiilor culturale, facilităților pentru petrecerea timpului liber, sprijinirea evenimentelor sportive, culturale și pentru tineret, repararea și reabilitarea străzilor, trotuarelor, întreținerea și dezvoltarea iluminatului public, salubrizarea orașului, asigurarea unei bune funcționări a Primăriei și a instituțiilor subordonate acesteia. În vederea asigurării unei gestionări cât mai echilibrate, administrația locală pregătește proiectul de buget după discuții aprofundate și consultări prealabile. În repetate rânduri am solicitat locuitorilor să-și exprime opinia cu privire la proporția cheltuielilor, prin vot online, în ultimii ani însă a crescut încrederea locuitorilor în conducerea orașului în ceea ce privește întocmirea bugetului de venituri și cheltuieli, de exemplu un singur cetățean a formulat observații la proiectul de buget pe anul acesta, supus dezbaterii publice.
CURIOZITĂŢI
- Sfântu Gheorghe a intrat în acest an fără să aibă datorii, cu o sumă destul de semnificativă în fondul de rezervă, deoarece administrația locală a rambursat creditele anterioare.
- În zece ani, în perioada 2008–2017, am cheltuit 65,8 milioane lei pentru reparația drumurilor, suma alocată în acest scop variind între 5% şi 16% din veniturile proprii.
- Alocăm tot mai mulți bani pentru transportul public, în 2008-2009 acestui domeniu fiindu-i alocată suma de aproximativ un milion de lei, în 2015 această sumă atingea 2,3 milioane lei, iar în 2019 această sumă a fost de 3 milioane lei. În 2017, peste 63 de mii de persoane au folosit lunar serviciul de transport public.
Sunt mai puțin cunoscute sursele de venituri ale orașului. Pentru că, contrar părerii generale, sumele încasate din taxele și impozitele locale reprezintă doar cca. 20% din totalul veniturilor, în ultimii 12 ani această proporție variind între 14,5 şi 22,3%. O sumă ceva mai mare – 25-40% – este suma defalcată din impozitul pe venit, plătit de locuitorii orașului. Proporția sumelor alocate proiectelor europene variază mult: în funcție de măsurile luate de autoritățile centrale și în funcție de ciclul bugetar, au fost ani – 2008, 2009, 2018, 2019 – când aceasta nu a atins nici măcar procentul de 1%, dar au fost ani când banii europeni au reprezentat aproape o cincime din venituri, la sfârșitul ciclului bugetar anterior, în 2015, acest procent fiind de 18,95%. Bugetul local al municipiului Sântu Gheorghe este completat cu sume de echilibrare alocate de la bugetul de stat, pentru programe de dezvoltare, finanțarea activităților de bază ale instituțiilor de învățământ, sprijinirea activităților sociale.