Despre mine

Sunt unul dintre liderii comunității maghiare din Transilvania, primar în Sfântu Gheorghe, sociolog, tată a doi copii. M-am născut la Rupea, dar încă de când aveam câteva luni ne-am mutat cu familia la Sfântu Gheorghe. Am crescut aici, am absolvit Colegiul „Székely Mikó” și voi fi întotdeauna mândru de asta. Bunicii mei locuiau în Racoş, așa că ne petreceam fiecare vacanță de vară acolo – şi astăzi suntem fericiţi să mai vizităm satul. Ori de câte ori avem timp, familia mea și cu mine mergem la Ghimeş, pe care o consider una dintre cele mai frumoase zone din bazinul carpatic.

După liceu, am studiat sociologia la Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca: am studiat societatea, diferite domenii ale vieții, iar acest lucru mă uimeşte şi impresionează chiar şi în ziua de azi! În timpul universității am petrecut mult timp la Budapesta și București, am câștigat burse studențești, iar articolele mele au apărut în ziare naţionale sau din străinătate. A fost o perioadă captivantă în care eram curioși despre tot ce se întâmplă! Am încercat să profităm de oportunități după schimbarea regimului, iar între timp am învăţat că trebuie să ne modelăm singuri mediul, lumea care ne înconjoară. Am învățat că trebuie să… învățăm, să citim, să gândim și să acționăm, să îndrăznim să fim curajoși și hotărâți.

După facultate, am fost repartizat în sistemul de protecție a drepturilor copilului aparținând Consiliului Județean Covasna, unde am făcut diferite strategii pentru a-i ajuta pe cei mai vulnerabili oameni din societate. Ulterior, am fondat o companie de cercetare a pieței și opiniei publice, am predat la universitate și am început o afacere în domeniul telecomunicaţiilor. Îmi iubesc profesia: datorez succesul în viața profesională, politică și antreprenorială inclusiv cunoștințelor mele sociologice.

Am fost deputat în Parlamentul României timp de patru ani, iar această perioadă a implicat multe lupte, dar și lecții. Am vizitat regiunile autonome din Europa și am văzut cum funcționează acestea. Am văzut că autodeterminarea a adus în toate cazurile prosperitate, dezvoltare şi pace. Şi noi trebuie să ne străduim pentru asta, să luăm cât mai multe decizii, să ne modelăm propriul destin, deoarece acestea aduc prosperitate și pace.

De 12 ani sunt primarul Municipiului Sfântu Gheorghe, cel mai mare oraș cu majoritate maghiară din Transilvania, care în acest colț al bazinului carpatic nu este doar un birou, o funcție, ci și o sarcină și un serviciu pe care le îndeplinesc împreună cu oamenii. În această perioadă am scos ce e mai bun unii de la alţii și astfel am reușit să rezolvăm probleme importante: împreună am crezut că acest oraș, casa noastră, poate fi făcut mai bun, mai frumos, mai viabil.

Sunt mândru că după 12 ani lucrăm cu același entuziasm și perseverență și, prin urmare, am devenit recunoscuţi în această regiune.

Astăzi, Sfântu Gheorghe este cel mai dinamic oraș din Ținutul Secuiesc, un centru cultural și comunitar plin de viață, înfloritor, de care ne putem mândri! Următoarea perioadă trebuie să fie despre un alt tip de construcție: trebuie să trecem la următorul nivel şi să devenim locul unde cei care vor mai mult și sunt capabili să facă mai mult vor găsi o casă sigură!

Credem în asta, şi pentru asta lucrăm!

Antal Árpád András