În orașul nostru, una dintre cele mai semnificative povești de succes din ultimii ani este renaşterea Cinematografului Arta.
Imobilul a intrat în proprietatea municipalităţii în urma eforturilor depuse de conducerea oraşului, în cadrul unui proces de restituire „ca-n filme”, din care nu a lipsit nici „asediul” clădirii cu executorii judecătoreşti şi poliţiştii, nici încercările fostului chiriaş de a duce cazul pe plan etnic, dar nici birocraţia balcanică.
CURIOZITĂŢI
- „Kincsem” a fost cel mai vizionat film din primii trei ani de funcţionare a Cinema Arta, pelicula fiind urmărită de 4.566 de spectatori.
- A fost nevoie de opt ani până când autoritățile locale au reușit să recupereze cinematograful pentru localnici.
- Cinema Arta by Cityplex din Sfântu Gheorghe este mem-
- bru al rețelei Europa Cinemas din 2018.
- Cinematograful Arta a fost dotat cu proiectoare SONY 4K, de înaltă tehnologie, permiţând astfel proiectarea filmelor în format 4K cu o rezoluţie de 4096×2160 de pixeli. Tehnica acustică, cele 10 boxe JBL, amplificatorul Crown şi sistemul Dolby Surround asigură de asemenea o calitate superioară.
Modernizarea clădirii a durat 6 ani, iar pe parcursul investiţiei, care a costat, împreună cu echipamentele aferente, 7,5 milioane lei, imobilul a fost recompartimentat, găzduind sala de spectacole cu 120 de locuri a Teatrului „Andrei Mureşanu”, precum şi două săli de cinema care poartă numele lui Fellini, respectiv al lui Chaplin (cu 76, respectiv 80 de locuri). Operatorul cinematografului este Casa de Cultură „Kónya Ádám”, în colaborare cu rețeaua de cinematografe Cityplex.
Săptămânal sunt rulate circa zece filme, printre care se numără cele mai recente filme de succes și de festival, pelicule artistice europene, filme pentru copii şi familie, creaţii maghiare şi româneşti, dar nu pot lipsi nici documentarele realizate de creatorii locali, filme care se bucură de mare interes din partea publicului.
CURIOZITĂȚI
1 AUGUST 1902
- Prima întâlnire a publicului din Sfântu Gheorghe cu cinematograful
16-18 IANUARIE 1905
- Primele proiecţii de filme cinematografice
24 FEBRUARIE 1912
- Deschiderea, în Sala mare a Teatrului, a primului cinematograf din Sfântu Gheorghe
12 OCTOMBRIE 1930
- Proiecţia primului film sonor
3 DECEMBRIE 1946
- Deschiderea cinematografului „Textil”
1 IANUARIE 1949
- Cinematograful se mută în clădirea Cinema „Vasile Roaită”, ulterior Cinematograful Lux.
1968
Se construieşte un cinematograf nou, cu 500 de locuri.
20 DECEMBRIE 1969
- Inaugurarea noului cinematograf.
1997
- Clădirea cinematografului este preluată de un om de afaceri cu numele Iliescu, printr-un contract încheiat cu RADEF RomâniaFilm.
2004
- Cinematograful Lux încetează să mai existe, iar Arta funcţionează mai mult ca discotecă, decât ca cinematograf.
1 MAI 2006
- Ultima proiecţie de film, pentru două persoane aflate în sală.
2009
- În conformitate cu noile legi, imobilul a fost solicitat şi restituit oraşului, acesta fiind primul oraș din ţară care a semnat contractul de preluare cu RADEF. Regia transferă clădirea în patrimoniul municipiului, fapt care este contestat în instanţă de către chiriaş, mutând cazul pe un plan etnic.
2011
- După 28 de procese şi după o luptă de mai mulţi ani dusă pentru punerea în aplicare a deciziei judecătoreşti, s-a reuşit evacuarea definitivă a „chiriaşului”.
27 IANUARIE 2017
- Municipalitatea deschide oficial cinematograful modernizat „Arta” din Sfântu Gheorghe.
7 APRILIE 2018
- Cinema Arta şi-a felicitat spectatorul cu numărul 50.000.
26 IANUARIE 2020
- În decursul existenței sale de 3 de ani, Cinema Arta a primit peste 130.000 de spectatori și a proiectat peste 700 de filme.